Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 4
Jagoda kamczacka - "eliksir życia"
Haskap Berries - "Elixir of Life"
10.15199/64.2019.4.2
Sabina Lachowicz
Jan Oszmiański
Małgorzata Jaszyk
nr katalogowy: 119735
10.15199/64.2019.4.2
Streszczenie
Nazwa jagoda kamczacka powszechnie odnosi się do owoców Lonicera caerulea L., uznanych przez Japończyków za "eliksir życia". Jagoda kamczacka, wschodząca komercyjna uprawa owoców w Ameryce Północnej, od wieków znana jest z leczniczych właściwości wśród mieszkańców Rosji, Japonii i północno-wschodnich Chin. Ma ona wyższą zawartość kwasu askorbinowego i antocyjanów niż inne jagody znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Zawartość witaminy C w owocach jagody kamczackiej w przedziale od 29 do 187 mg/100 g jest wyższa niż w innych źródłach witaminy C, takich jak pomarańcze, truskawki i maliny. Antocjany, głównie cyjanidyna-3-O-glukozyd to główna antocyjanina występująca w jagodzie, zawierająca ok. 79–92% całkowitej zawartości antocyjanów i ponad 60% wszystkich polifenoli. Znaczące dowody wskazują na istotne właściwości przeciwutleniające, protekcyjne na serce, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe preparatów z jagody kamczackiej, bogatej w związki polifenolowe w in vitro, jak i in vivo. Niniejszy przegląd omawia znaczenie in vitro i przedkliniczne cytoprotekcji za pośrednictwem jagody i zapobiegania chorobom. Jagody te mogą być wykorzystywane jako składniki potencjalnej żywności funkcjonalnej, dietetycznych suplementów antyoksydacyjnych, jak również naturalnych produktów prozdrowotnych, ukierunkowanych na określone choroby przewlekłe i metaboliczne
Abstract
Haskap berries commonly refer to fruits of Lonicera caerulea L., recognized by the Japanese as the "elixir of life" Haskap, an emerging commercial fruit crop in North America, has been known for its medicinal benefits amongst the people of Russia, Japan, and Northeastern China for centuries. Haskap berries have higher ascorbic acid and anthocyanin content than other berries known for their health- -promoting benefits, such as blueberries. The vitamin C content in haskap berries, ranging between 29 and 187 mg/100 g, is significantly higher than in other vitamin C sources such as oranges, strawberries, and raspberries. Anthocyanins, including cyanidin-3-O glucoside is the major anthocyanin present in haskap comprising about 79–92% of its total anthocyanin content and over 60% of the total polyphenols. Considerable evidence shows significant antioxidant, cardio- -protective, anti-inflammatory, neuroprotective, anticancer, and anti-diabetic properties of polyphenolic compounds haskap preparations in vitro and in vivo. This review broadly discusses the in vitro and pre-clinical significance of haskap- -mediated cytoprotection and disease prevention and disease prevention, these berries can be used as components of a potential functional food, dietary antioxidant supplements as well as natural health products targeting specific chronic and metabolic diseases.
Bibliografia
[1] Alberti K.G.M.M., P.Z. Zimmet. 1998. "Definition, diagnosis and classification of diabetes mellitus and its complications. Part 1: Diagnosis and classification of diabetes mellitus provisional report of a WHO Consultation". Diabetic Medicine, 15 (7) : 539-553. [2] Anikina E.V., A.I. Syrchina, A.L. Vereshchagin, M.F. Larin, A.A.Semenov. 1988. "Bitter iridoid glucoside from the fruit of Lonicera caerulea L". Chemistry of Natural Compounds, 24 (4) : 512-513. [3] Basu A., M. Rhone, T.J. Lyons. 2010. "Berries: Emerging impact on cardiovascular health". Nutrition Reviews, 68 (3) : 168-177. [4] Bazzano L.A., M.K. Serdula, S. Liu. 2003. "Dietary intake of fruits and vegetables and risk of cardiovascular disease". Current Atherosclerosis Reports, 5 (6) : 492-499. [5] Bhullar K.S., H.P.V. Rupasinghe. 2013. "Polyphenols: Multipotent therapeutic agents in neurodegenerative diseases". Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 891748. [6] Celli G.B., A. Ghanem, M.S.L. Brooks. 2014. "Haskap Berries (Lonicera caerulea L.)-a critical review of antioxidant capacity and health-related studies for potential value-added products". Food and Bioprocess Technology, 7 (6) : 1541-1554. [7] Chen P.-N., S.-C. Chu, H.-L. Chiou, C.-L. Chiang, S.-F. Yang, Y.-S.Hsieh. 2005. "Cyanidin 3-glucoside and peonidin 3-glucoside inhibit tumor cell growth and induce apoptosis in vitro and suppress tumor growth in vivo". Nutrition and Cancer, 53 (2) : 232-243. [8] Ding M., R. Feng, S.Y. Wang, L. Bowman, Y. Lu, Y. Qian, X. Shi. 2006. "Cyanidin-3-glucoside, a natural product derived from blackberry, exhibits chemopreventive and chemotherapeutic activity". Journal of Biological Chemistry, 281 (25) : 17359-17368. [9] Dudonné S., P. Dubé, F.F. Anhê, G. Pilon, A. Marette, M.Lemire, Y. Desjardins. 2015. "Comprehensive analysis of phenolic compounds and abscisic acid profiles of twelve native Canadian berries". Journal of Food Composition and Analysis, 44, 214-224. [10] Galassi A., K. Reynolds, J. He. 2006. "Metabolic syndrome and risk of cardiovascular disease: A meta-analysis". The American Journal of Medicine, 119 (10) : 812-819. [11] George V.C., G. Dellaire, H.P.V. Rupasinghe. 2017. "Plant flavonoids in cancer chemoprevention: Role in genome stability". The Journal of Nutritional Biochemistry, 45, 1-14. [12] Huang B., Z. Wang, J.H. Park, O.H. Ryu, M.K. Choi, J.Y. Lee, S.S. Lim. 2015. "Anti-diabetic effect of purple corn extract on C57BL/KsJ db/db mice". Nutrition Research and Practice, 9 (1) : 17-21. [13] Johnson M.H., A. Lucius, T. Meyer, E.G. De Mejia. 2011. "Cultivar evaluation and effect of fermentation on antioxidant capacity and in vitro inhibition of α-amylase and α-glucosidase by highbush blueberry (Vaccinium corombosum)". Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59 (16) : 8923-8930. [14] Jurgoński A., J. Juśkiewicz, Z. Zduńczyk. 2013. "An anthocyanin-rich extract from Kamchatka honeysuckle increases enzymatic activity within the gut and ameliorates abnormal lipid and glucose metabolism in rats". Nutrition, 29 (6) : 898-902. [15] Jurikova T., J. Sochor, O. Rop, J. Mlček, Š. Balla, L. Szekeres, R. Kizek. 2012. "Evaluation of polyphenolic profile and nutritional value of non-traditional fruit species in the Czech Republic — A comparative study". Molecules, 17 (12) : 8968-8981. [16] Khattab R., M.S.-L. Brooks, A. Ghanem. 2016. "Phenolic analyses of haskap berries (Lonicera caerulaea L.): Spectrophotometry versus high performance liquid chromatography". International Journal of Food Properties, 19 (8) : 1708-1725. [17] Lee W.-Y., S.-J. Yi, S. Yun, M.-K. Lim, K.-W. Lee. 2016. "Protective effects of blue honeysuckle on rat hypothyroidism induced by propylthiouracil". Journal of Veterinary Clinics, 33 (5) : 246. [18] Lin Y., Z. Sun. 2010. "Current views on type 2 diabetes". Journal of Endocrinology, 204, 1-11. [19] Miyazawa T., K. Nakagawa, M. Kudo, K. Muraishi, K. Someya. 1999. "Direct intestinal absorption of red fruit anthocyanins, cyanidin- -3-glucoside and cyanidin-3,5-diglucoside, into rats and humans". Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47 (3) : 1083-1091. [20] Palíková I., J. Heinrich, P. Bednár, P. Marhol, V. Kren, L. Cvak, J. Ulrichová. 2008. "Constituents and antimicrobial properties of blue honeysuckle: A novel source for phenolic antioxidants". Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (24) : pp. 11883-11889. [21] Petroni K., M. Trinei, M. Fornari,V. Calvenzani, A. Marinelli, L.A.Micheli, M. Giorgio. 2017. "Dietary cyanidin 3-glucoside from purple corn ameliorates doxorubicin-induced cardiotoxicity in mice". Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 27 (5) : 462-469. [22] Podsędek A., I. Majewska, M. Redzynia, D. Sosnowska, M. Koziołkiewicz. 2014. "In vitro inhibitory effect on digestive enzymes and antioxidant potential of commonly consumed fruits”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62 (20) : 4610–4617. [23] Raudsepp P., D. Anton, M. Roasto, K. Meremäe, P. Pedastsaar, M. Mäesaar, T. Püssa. 2013. „The antioxidative and antimicrobial properties of the blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.), Siberian rhubarb (Rheum rhaponticum L.) and some other plants, compared to ascorbic acid and sodium nitrite”. Food Control, 31 (1) : 129–135. [24] Rupasinghe H.P.V., M. Boehm, S. Sekhon-Loodu, I. Parmar, B. Bors, A. Jamieson. 2015. „Anti-inflammatory activity of haskap cultivars is polyphenols-dependent„ . Biomolecules, 5 (2) : 1079–1098. [25] Shaw J.E., R.A. Sicree, P.Z. Zimmet. 2010. „Global estimates of the prevalence of diabetes for 2010 and 2030”. Diabetes Research and Clinical Practice, 87 (1) : 4–14. [26] Taira T., S. Yamaguchi, A. Takahashi, Y. Okazaki, A. Yamaguchi, H. Sakaguchi, H. Chij. 2015. „Dietary polyphenols increase fecal mucin and immunoglobulin A and ameliorate the disturbance in gut microbiota caused by a high fat diet”. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 57 (3) : 212–216. [27] Takahashi A., Y. Okazaki, A. Nakamoto, S. Watanabe, H.Sakaguchi, Y. Tagashira, H. Chiji. 2014. „Dietary anthocyanin-rich Haskap phytochemicals inhibit postprandial hyperlipidemia and hyperglycemia in rats”. Journal of Oleo Science, 63 (3) : 201–209. [28] Terahara N., T. Sakanashi, A. Tsukui. 1993. „Anthocyanins from the berries of haskaap, Lonicera caerulea L”. Journal of Home Economics of Japan, 44 (3) : 197–201. [29] Thilakarathna S.H., H.P.V. Rupasinghe. 2012. „Anti-atherosclerotic effects of fruit bioactive compounds: A review of current scientific evidence Canadian”. Journal of Plant Science, 92 (3) : 407–419. [30] Thompson M.M., D.L. Barney. 2007. „Evaluation and breeding of haskap in North America”. Journal of the American Pomological Society, 61 (1) : 25–33. [31] Tuomilehto J., J. Indstrom, J. Eriksson, T. Valle, E.Hamalainine, M. Uusitupa. 2001. „Prevention of type 2 diabetes mellitus by changes in lifestyle among subjects with impaired glucose tolerance”. The New England Journal of Medicine, 344 (18) : 1343–1350. [32] Wang S.Y., W. Zheng, G.J. Galletta. 2002. „Cultural system affects fruit quality and antioxidant capacity in strawberries”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50 (22) : 6534–6542. [33] Zheng W., S.Y. Wang. 2003. „Oxygen radical absorbing capacity of phenolics in blueberries, cranberries, chokeberries, and lingonberries”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51 (2) : 502–509.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119735 "Jagoda kamczacka - "eliks..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH